logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis.
Be Awesome Today!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

U kunt ons bereiken op: 038-124 44 227

Top

Persberichten

22-03- 2018

Nationale Motorbootvaren Prijs 2018: Voordrachten welkom!

Motorbootvaarders, watersporters of instellingen, die betrokken zijn bij het varen met een motorboot, kunnen tot 31 augustus a.s. voordrachten indienen voor de Nationale Motorbootvaren Prijs 2018. De prijs zal  op vrijdag 8 februari 2019 voor de zesde maal  worden uitgereikt.

De Nationale Motorbootvaren Prijs is bedoeld als steuntje in de rug voor initiatieven en activiteiten, die bijdragen aan het plezierig, veilig en attractief varen met een motorboot in Nederland. De prijs is een initiatief van Stichting Bevordering Motorbootvaren en in het leven geroepen vanuit de gedachte dat overal in ons land verenigingen, organisaties, werkgroepen en particulieren in de weer zijn om het motorbootvaren te bevorderen. Ook kunnen vrijwilligers bij bijvoorbeeld watersportverenigingen die bijzonder hebben bijgedragen aan het motorbootvaren genomineerd worden. Het is mede aan dit soort initiatieven te danken, dat tienduizenden Nederlanders elk jaar weer veel plezier beleven van hun motorboot. Met een speciale waarderingsprijs wil de Stichting Bevordering Motorbootvaren dat benadrukken en promotioneel ondersteunen.

Zo is de Nationale Motorbootvarenprijs 2017 toegekend aan de Doerakclub, die in 2018 haar 50-jarig bestaan viert. De Doerakclub is opgericht door de Eista werf in Nederhemert. Deze werf werd in de periode 1959-1981 een van de toonaangevende werven voor de pleziervaart met het inmiddels beroemde, eigenzinnige ontwerp van Dick Lafeber. Er werden ongeveer 2.500 Doeraks gebouwd. Het is de verdienste van de leden van de Doerakclub, die thans geheel door vrijwilligers in stand wordt gehouden, dat zij dit varend erfgoed in de vaart houden. Met ruim 500 leden is het een van de grootste merkenclubs van Nederland, zo niet de grootste. En voor de jury is het 50-jarig jubileum een extra reden geweest om de prijs toe te kennen aan deze club. 

De prijs bestaat uit een herinneringsstandaard en een oorkonde.

Voorwaarden

Om voor de Nationale Motorboot Varen Prijs in aanmerking te komen, moet een initiatief of prestatie positief hebben bijgedragen aan één of meer van de volgende aspecten van het motorbootvaren:

  • het vaarplezier in de meest brede zin
  • vaarroutes
  • veiligheid en duurzaamheid
  • de promotie van motorbootvaren

Een uitgewerkt voorstel of plan dat in de toekomst kan bijdragen aan het motorbootvaren kan eveneens worden voorgedragen.

Jury

Voordrachten voor de Nationale Motorboot Varen Prijs worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury, onder voorzitterschap van Ir. Linda van der Eijck. De jury bestaat uit watersportjournalisten en vertegenwoordigers van watersportorganisaties. De juryleden, die zelf ook voordrachten kunnen indienen, worden jaarlijks benoemd of herbenoemd door het bestuur van de Stichting Bevordering Motorbootvaren.

Voordrachten indienen.

Voordrachten voor de Nationale Motorbootvaren Prijs 2018 kunnen tot 31 augustus a.s. worden ingediend per e-mail: motorbootvarenprijs@gmail.com. Elke voordracht dient te zijn voorzien van een bondige motivatie. Nadere informatie alsmede een voordrachtformulier is te vinden op de web-site motorbootvarenprijs.nl of te verkrijgen bij de bestuursleden van de stichting. Na 1 september evalueert de jury de ingediende voordrachten en nomineert 2 of 3 voordrachten. De winnaar van de Nationale Motorbootvaren Prijs 2018 wordt op 8 februari bekend gemaakt tijdens de opening van de watersportbeurs Boot Holland in Leeuwarden.

Een uitgewerkt voorstel of plan dat in de toekomst kan bijdragen aan het motorbootvaren kan eveneens worden voorgedragen.

09-02-2018

De Doerakclub wint Nationale Motorbootvaren Prijs 2017.

De jury van de Stichting Bevordering Motorbootvaren heeft de Nationale Motorbootvarenprijs 2017 toegekend aan de Doerakclub, die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert.

De Doerakclub is in 1968 opgericht door de Eista werf in Nederhemert. Deze werf werd in de periode 1959-1981 een van de toonaangevende werven voor de pleziervaart met het inmiddels beroemde, eigenzinnige ontwerp van Dick Lafeber. Het succes was gebaseerd op goede vaareigenschappen, geringe diepgang, geringe doorvaarthoogte, een schip met veel ruimte, gebouwd tegen lage kosten, directe levering bij verkoop en daardoor voor een groot publiek aantrekkelijk. De Eista werf bouwde ongeveer 2500 Doeraks, maar overleefde de gevolgen van de oliecrisis in de zeventiger jaren niet. In 1993 is de bouw van de Doerak door een andere werf weer ter hand genomen.

De Doerakclub is de laatste jaren behoorlijk gegroeid en heeft op het ogenblik ongeveer 500 leden. Men organiseert gezamenlijke vaartochten, wisselt ervaringen uit, ondersteunt de leden met technisch advies en organiseert samenkomsten buiten het vaarseizoen. In augustus 2018 viert men het 50-jarig bestaan met een vijfdaagse lustrumfeest. In de haven van de WSV Doeshaven worden dan meer dan 100 Doeraks verwacht.

De jury heeft bij haar beoordeling het volgende in overweging genomen. In de eerste plaats het feit, dat het ontwerp en daarmee samenhangend de prijstelling van de Doerak zo belangrijk zijn geweest voor het populariseren van het motorbootvaren in Nederland. Het is een belangrijke verdienste van de leden van de Doerakclub, die thans geheel door vrijwilligers in stand wordt gehouden, dat zij dit varend erfgoed in de vaart houden. Het is een van de grootste merkenclubs van Nederland, zo niet de grootste. En voor de jury is het 50-jarig jubileum een extra reden geweest om de prijs toe te kennen aan deze club.         

Het aantal inzendingen voor de Nationale Motorbootvaren Prijs 2017 was bevredigend en gevarieerd. De prijs is op 9 februari uitgereikt tijdens de opening van Boot Holland in Leeuwarden daartoe in de gelegenheid gesteld door het beursmanagement. De voorzitter van de Stichting Bevordering Motorbootvaren, Oluf van Oosterom, toonde zich daarvoor tijdens zijn toespraak bij de prijsuitreiking zeer erkentelijk.      

10-02-2017

Stichting De Nije Kompanjons wint Nationale Motorbootvaren Prijs 2016.

De jury van de Stichting Bevordering Motorbootvaren heeft de Nationale Motorbootvarenprijs 2016 toegekend aan de Stichting De Nije Kompanjons van de Friese Turfroute, die in 1974 is opgericht om het voortbestaan van de Turfroute als toeristische trekpleister zeker te stellen. Provincie en gemeenten werden toen door de initiatiefnemers enthousiast gemaakt voor het plan om de betreffende vaarten bevaarbaar te houden. Een stichting werd opgericht om toezicht te houden op de nakoming van de toen gemaakte afspraken, zorg te dragen voor de promotie van de Turfroute en de bezoekers te begeleiden. De geheel door vrijwilligers bemande stichting is in de dagelijkse praktijk een partner en verlengstuk van de  provinciale en gemeentelijke instanties, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de Turfroute en de  bediening van bruggen en sluizen. In 2016 maakten 1.350 motorboten gebruik van deze route.

De jury heeft bij haar beoordeling de volgende argumenten zwaar laten wegen. Het is een van de oudste initiatieven in Nederland om waterwegen te behouden voor de recreatievaart, sinds 1974 hebben de bemanningen van bijna 70.000 motorboten er veel plezier aan beleefd en de organisatie wordt geheel bemand door vrijwilligers. Daar kan nog aan worden toegevoegd, dat het bestuur naast haar promotionele taak de toekomst niet uit het oog verliest en blijft werken aan voorstellen voor verbeteringen van de route. Zo is er recent door de regionale overheid een bedrag van EUR 12 miljoen geïnvesteerd in de renovatie en verbetering van de Turfroute. Kortom, de organisatie van de stichting De Nije Kompanjons staat als een huis en de motorbootvaarders zullen nog vele jaren van een vaartocht langs deze prachtige route kunnen genieten. 

Het aantal inzendingen voor de Nationale Motorbootvaren Prijs 2016  was zeer bevredigend. De voorstellen zijn zeer gevarieerd, zoals projecten om de duurzaamheid van de watersport te bevorderen, bijzondere renovatie- of uitbreidingsprojecten van jachthavens, personen die bijzondere vaarprestaties met hun motorboot hebben geleverd, de organisatie van bijzondere vaartochten en organisaties die zich inzetten voor natuurbeleving door de waterrecreant.   

De prijs is op 10 februari uitgereikt tijdens de opening van Boot Holland in Leeuwarden daartoe in de gelegenheid gesteld door het beursmanagement. De voorzitter van de Stichting Bevordering Motorbootvaren, Oluf van Oosterom, toonde zich daarvoor tijdens zijn toespraak bij de prijsuitreiking zeer erkentelijk.